Salon łączony z kuchnią
sty 28, 2019

Salon z aneksem kuchennym - wady i zalety użytkowania

Kuchnia w wielu przypadkach stanowi najważniejszą część mieszkania czy domu. To w niej dochodzi do spotkania wszystkich domowników, to często przy stole kuchennym przeprowadzane są najważniejsze rozmowy i zapadają kluczowe dla rodziny decyzję.

To jeden z powodów, dla którego wiele osób decyduje się na salon z aneksem kuchennym lub salon z jadalnią. Inna grupa to właściciele mieszkań, gdzie ze względu na ograniczenia powierzchniowe nie istnieje możliwość stworzenia osobnej kuchni i meble kuchenne muszą stać niejako na widoku. Aneks kuchenny jak każde rozwiązanie ma jednak swoje niewątpliwe zalety, jak też oczywiści wady.

Dużą zaletą otwartej kuchni jest możliwość żonglowania i szerokiego wykorzystywania mebli. Zwłaszcza kiedy posiadamy taras lub większy balkon, meble wypoczynkowe mogą stać się tutaj elementem naszej kuchni. Kolejny plus to oczywiście optyczne powiększenie przestrzeni. Dlatego, jeśli alternatywą dla aneksu kuchennego jest mała zamknięta kuchnia, to zdecydowanie bardziej komfortowe jest to pierwsze rozwiązanie. Aneks będzie też idealny, kiedy rodzina często rozmawia ze sobą, osoby zamieszkujące dane mieszkanie dobrze się czują w swoim towarzystwie i prowadzimy otwarte życie rodzinne. Aneks jest też doskonałym rozwiązaniem, kiedy bardzo często zapraszamy do siebie gości. Połączenie kuchni i jadalni często skutkuje uzyskaniem dodatkowej przestrzeni. Aneks jest również dobrym rozwiązaniem, jeśli kuchnia miałaby nie mieć okna. Otwarcie jej na salon sprawi, że będzie o wiele jaśniejsza i przez to optycznie większa.

Jeśli chodzi o wady, to otwarta kuchnia wymusza u nas większą dbałość o sprzątanie. Każda sterta talerzy będzie od razu widoczna z salonu i będzie drażnić nas oraz źle wyglądać, jeśli chodzi o przyjmowanie gości. Niestety musimy też liczyć z roznoszeniem się zapachów. Tu wiele zależy od naszego charakteru, przyzwyczajeń oraz samej diety. Jeśli często gotujemy potrawy o nieprzyjemnym zapachu, to może być to dla nas problem. Chodzi tu głównie o smażenie mięsa czy na przykład ryby.