Sposoby na domową spiżarnię
Późne lato oraz jesień to czas zbiorów najpopularniejszych w Polsce owoców i warzyw. Większość z nas stara się, aby choćby część tych produktów ostało się jako przetwory i służyło w formie źródła witamin na zimę. Aby ułatwić ich przechowywanie i magazynowanie, potrzebna jest nam jednak spiżarnia.
W spiżarni przechowywać możemy przetwory na zimę, ale też produkty nieprzetworzone jak warzywa, przyprawy, kaszę czy nawet mąkę. Aby zgromadzone jedzenie nam się nie popsuło, musimy wpierw wybrać najkorzystniejsze miejsce na zagospodarowanie pod spiżarnie. Najważniejszym warunkiem jest temperatura. Powinno być to najchłodniejsze pomieszczenie w domu, gdzie temperatura nie przekracza piętnastu stopni Celsjusza. Powinno to być miejsce oddalone od wszelkich źródeł ciepła w postaci piecyków czy, co gorsza, kaloryferów.
Samo miejsce przeznaczone na spiżarnie należy odpowiednio przygotować. Warto wyłożyć ją płytkami ceramicznymi lub kamieniem. Jeśli nie jest to możliwe, to powinniśmy zastosować inny materiał, który znany jest z właściwości chłodzących. W środku powinniśmy zamontować, półki do spiżarni, a jeśli pomieszczenie jest odpowiednio duże i głębokie, to możemy się pokusić też o regały do spiżarni, które będą jeszcze wygodniejsze w zakresie przechowywania przetworów. Te należy jednak wcześniej pomalować lakierem, żeby nie absorbowały wilgoci, a tym samym nie butwiały.
Wybierając pomieszczenie, najkorzystniej jest znaleźć takie, które będzie pozbawione wszelkich okien, ale jeśli takowe są, to muszą zostać odpowiednio zabezpieczone. Chodzi tu o siatkę na owady lub klatkę przeciw gryzoniom. Bez względu na wygląd i układ pomieszczenia warto też rozstawić jedną lub dwie pułapki.
Przyjazna i porządna spiżarnia, to uporządkowana spiżarnia. Nie możemy dopuścić do tego, żeby pomieszczenie to stało się graciarnią. Dlatego, zanim wrzucimy do środka wszelkie produkty i przetwory, dobrze zaplanujmy rozkład przestrzeni. Niech każdy rodzaj przetworów, składników czy produktów ma swoje ściśle określone miejsce.